Pusztaottlaka település Békés megye délkeleti részén található. Elhelyezkedése keleti-nyugati irányban meglehetősen “elnyúlt”, hosszához viszonyítva szokatlanul keskeny határral rendelkező település. Északról Újkígyóssal, délről és keletről Medgyesegyházával, nyugatról a medgyesbodzási határral, nyugatról Csabaszabadival határos.

A település három részből tevődik össze: a csabaszabadi út mellett fekvő Petőfi-sor és Tökfalu, valamint a település központi részét jelentő Bagófalu.

A község területe a Békési-hát kistájon, a Maros hordalékkúp északi részén, alacsony fekvésű, ármentes síkságon terül el.
A település jelenlegi nevét 1928-ban törzskönyvezték. A település mai neve utótagjának eredete valószínű, hogy a Mátyás király korabeli középkorba vezethető vissza, és minden bizonnyal az Oth személynévből ered. Ez kapcsolatban van a német Ott családnévvel, amely az Ottó személynév rövidített alakja. A helységnév utótagjának második fele az “a” birtokos személyraggal ellátott “lak” főnév, amelynek udvarház, otthon jelentése van.

A településen működik egy vadaspark és állatsimogató, ahol az ősi magyar háziállatok mellett kenguruk, struccok is várják az érdeklődőket.

A település kiemelkedő rendezvénye a Tepertőfesztivál.

 

A település weboldala: http://www.pusztaottlaka.hu/