Tótkomlós Dél-alföldi kisváros, amelyet 1746-ban 80 szlovák ajkú, Rudnyánszki báró által idetelepített család alapított. A város Békés megyében, Orosházától 18 km-re fekszik, 1993. november 1-jétől viseli a városi rangot.

Látnivalók:
A város számos látnivalóval, nevezetességgel, építészeti örökséggel és a közismert vendégszeretetével várja az idelátogatókat.

Két nyelvű település lévén gazdag a szlovák kultúra és a hagyomány őrzése. Így többek között a késő barokk stílusú műemlék Evangélikus templom, a város határában található nagykopáncsi Árpád-kori templom. Múzeumok őrzik a néprajzi kultúra emléktárgyait.

Különösen említésre méltó a Szlovák Tájház, amely Magyarország első tájháza volt. Az 1886-ban épült gazdagon berendezett lakóház a korabeli szlovákság mindennapjait mutatja be az érdeklődők számára.

A város egyik legelegánsabb kétszintes épülete a városközpontban található Komló szálló, mely jelenleg használaton kívüli állapotban, önkormányzati tulajdonban van, és hasznosításra vár. A gyógyfürdő közelsége, vonzereje, valamint a szálláshelyek gyarapítása szükségessé teszi mielőbbi kihasználását.

Az augusztus 20-ai búcsúhoz hagyományszerűen kapcsolódik a Tótkomlósi Napok rendezvénysorozata. 

Minden év májusában megrendezésre kerül a Szárazkolbász-verseny, ahol a jellegzetes ízével messze földön híres komlósi kolbász remekei sorakoznak fel. Állandó zenei programot nyújt a Nyári Kulturális Estek rendezvénysorozata. Kulturális életünket gazdagítja a nemzetközileg elismert Ifjúsági Fúvószenekar, a Gyermek Zenekar, a mazsorett-csoportjaink és a népi hagyományokat ápoló csoportok.

Kerékpár és gyalogtúrák keretében gyönyörködhetnek a Száraz-ér mentén és a környékbeli természetvédelmi területek szépségeiben, továbbá lovaglási és vadászati lehetőséget kínálunk szabadidős tevékenységként a természet szerelmeseinek.

A városközpont szívében helyezkedik el a „Dél-Alföld legszebb rózsája”, a Rózsa fürdő, mely 1942 óta jelent vonzerőt. A termálvíz adta lehetőségre épülve 2003. nyarán ünnepélyes keretek között átadásra került a felújított fürdő. A fürdő wellness és fitnesz elemekkel bővült.

A városban szálláshelyek, éttermek, szórakozási lehetőségek állnak az ide látogatók rendelkezésre. A helyi nevezetességek mellet a környező települések látnivalói is igen színes programot kínálnak.

 

A település weboldala: http://www.totkomlos.hu/