Mácsa települése Arad megyében, az Aradi síkságon helyezkedik el. A síkság hullámos megjelenésű, széles kontúr alakú mélyedésekkel, 3-4 méter szintkülönbségekkel rendelkezik. A terület déli részén zsindely lánc van, északon és északkeleten alacsony magasságú területek találhatók. A legalacsonyabb mélységek a település keleti részén találhatók, a településtől 2 km-re olyan földterületen, ahol az esővíz megáll, amelynek köszönhetően ezt a részt legelők és széna részére tartják fennt. A település területén léteznek antropogén eredetű domborzati formák is, mint például a ’’Traianus hullám’’ (nyugat-észak irányú sugár), amely néhány ponton meghaladja a 10 méteres magasságot, 5 kisebb dombbal 7 méteres magasságokkal.

Látnivalók

A Csernovics-kastély bal oldali, kéttornyú szárnyát egy 18. századi épület felhasználásával a 19. század első felében építették, a jobb oldali szárnyat Ybl Miklós tervei alapján 1862 és 1886 között. 1862-től a Károlyi család tulajdona volt. Kertjében korabeli melegházak, úszómedence találhatók. Sajnos a kastély 1939-ben Adam Iancu orvos birtokába került, aki tíz hektáron kivágatta a parkját. A megmaradt, 17 hektáros park 1968 óta védett arborétum, többek között egy páfrányfenyő (Gingko biloba) otthona. A kastélykert egyik sarkában található Damjanich János és Lahner György aradi vértanúk síremléke. Holttestüket titokban Csernovics Péter hozatta el Aradról és temettette el saját kastélya kertjében.

A kastélyban kétévente humorfesztivált, ugyancsak kétévente néprajzi fesztivált rendeznek és évente megrendezik a karikaturisták találkozóját.

A településtől keletre halad el a szarmaták által 324 és 337 között épített, az Alföldet körbekerülő Csörsz-árok vagy más néven Ördögárok nyomvonala.

 

A település weboldala: https://macea.ro/